'Vissen met vorkvormige staart zijn beter bestand tegen rampen'

Vissen met een staart in een vorkachtige vorm zijn waarschijnlijk beter in staat om rampen te overleven, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De vissen kunnen door hun lichaamsvorm op zeer uiteenlopende dieptes zwemmen zonder dat ze veel golven veroorzaken en roofdieren aantrekken.

De dieren zijn daardoor minder gevoelig voor grote rampen, zoals schade aan koralen en cyclonen.

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Duikers

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door duikers naar koraalriffen te sturen en vissen te laten observeren op verschillende dieptes. Uit de studie blijkt dat de staartvorm een grote invloed heeft op het leefgebied van een soort.

Hoe meer de staart van vissen een vorkachtige vorm heeft, hoe meer ze voorkomen op uiteenlopende dieptes.

Volgens de wetenschappers kunnen de dieren door hun 'vorkstaart' relatief stil zwemmen. Daardoor kunnen ze zonder gevaar uitwijken naar diepere delen van de oceanen waar weinig golven zijn en kleine vissen makkelijker worden opgemerkt door grotere roofvissen.  

Risico

Onderzoeker Osmar Luiz benadrukt op nieuwssite EurekAlert hoe belangrijk het is om te weten welke vissen op grote dieptes kunnen overleven en welke niet. "We begrijpen daardoor beter welke soorten het risico lopen lokaal uit te sterven na rampen, zoals hevige stormen en blekend koraal", verklaart hij op nieuwssite EurekAlert.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie