Ver voorbij Pluto, aan de buitenkant van ons zonnestelsel, staat mogelijk nog een planeet. Daar wordt al langer over gesproken, maar twee Amerikaanse wetenschappers zeggen nieuw bewijs te hebben. 

Ze leggen het uit in de nieuwste editie van het belangrijke wetenschapsblad The Astronomical Journal, dat woensdag is uitgekomen.

Ons zonnestelsel telt acht planeten: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Pluto gold tot 2006 ook als planeet, maar wordt tegenwoordig een dwergplaneet genoemd. Achter Pluto is de zogeheten Kuipergordel, vernoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper.

De gordel bestaat uit miljarden rotsblokken. Die rotsblokken blijken in groepjes rond de zon te draaien. Die groepen kunnen worden verklaard door de krachten van de mysterieuze planeet, zeggen Konstantin Batygin en Mike Brown van de universiteit Caltech.

'Planeet Negen' zou ongeveer tien keer zo zwaar als de aarde moeten zijn, iets lichter dan Uranus en Neptunus. Hij zou ongeveer twintig keer zo ver van de zon moeten staan als Neptunus. Een jaar duurt er dan 10.000 tot 20.000 jaar. De potentiële planeet zelf is nog niet gezien en er is nog meer onderzoek nodig, zeggen de wetenschappers.

Bekijk hier de animatie over de negende planeet:

Animatie: Nieuw bewijs voor negende planeet
Animatie: Nieuw bewijs voor negende planeet