'Hoofdtransplantatie uitgevoerd bij apen in China'

Een Italiaanse arts die een hoofdtransplantatie wil uitvoeren bij mensen, claimt dat de operatie in China gedeeltelijk is getest op apen. 

Sergio Cannavero zou in samenwerking met wetenschappers in China het hoofd van een aap succesvol hebben getransplanteerd naar een nieuw lichaam. Technisch gesproken is er dus eigenlijk sprake van een lichaamstransplantatie. 

Ook zouden onderzoekers in Zuid-Korea erin zijn geslaagd om het ruggemerg van een muis door te snijden en weer succesvol te hechten.

Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist op basis van een interview met de arts.

Koelen

Cannavero kondigde begin vorig jaar aan dat hij een poging wilde wagen om het hoofd van een verlamde man uit Rusland te transplanteren naar een gezond lichaam van een overleden donor.

Door het hoofd van de man te koelen denkt hij de hersenen van de patiënt enige tijd in leven te kunnen houden zonder zuurstof. Verder beweert Cannavero dat het mogelijk is om het ruggemerg van de donor aan te sluiten op het hoofd door de cellen te stimuleren met een speciale stof, genaamd plyethyleenglycol.

Deze technieken zou de arts nu in samenwerking met Chinese en Zuid-Koreaanse collega's hebben getest op muizen en apen. Hij beweert dat de resultaten van de experimenten binnenkort worden gepubliceerd in de vaktijdschriften Surgery en CNS Neuroscience.  

Filmpje

New Scientist beschikt al over foto's van het getransplanteerde apenhoofd, dat overigens nog niet zou zijn aangesloten op het zenuwstelsel van het donorlichaam. Wel heeft Cannavero een (enigszins schokkend) filmpje openbaar gemaakt van een muis waarvan het ruggemerg zou zijn doorgesneden en weer gehecht. Het dier zou inmiddels weer enigszins kunnen lopen.

"Ik zou zeggen dat we inmiddels genoeg testen hebben gedaan om verder te gaan met de voorbereidingen van de hoofdtranplantatie", verklaart Cannavero. "Het is belangrijk dat mensen niet langer denken dat dit onmogelijk is."

Kritiek

Andere wetenschappers hebben kritisch gereageerd op de foto's en het filmpje, omdat Cannavero de beelden niet onderbouwt met meer details over de ingrepen bij de dieren.

Het wordt in de medische wereld onmogelijk geacht om een doorgesneden ruggemerg weer te hechten. Cannavero geeft patiënten valse hoop met zijn beweringen, zo waarschuwen veel artsen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie