Amerikaanse wetenschapper ontdekt grootste priemgetal

Een Amerikaanse wetenschapper heeft het grootste priemgetal ontdekt. Het zou 22 miljoen cijfers bevatten wanneer het helemaal zou worden uitgeschreven.

Daarom wordt het getal genoteerd als de rekensom 2 tot de macht 74.207.281 min 1, meldt de Britse nieuwssite New Scientist dinsdag.

De ontdekking van het nieuwe priemgetal komt op naam van de Amerikaanse wiskundige Curtis Cooper.

Hij was drie jaar geleden ook de ontdekker van het getal dat tot nu toe bekend stond als het grootste priemgetal: 2 tot de macht 57.885.161 min 1. Dat is bijna 5 miljoen cijfers minder lang dan het nieuwe grootste priemgetal.

Foutje

Cooper ontdekte het getal met behulp van de zogenoemde Great Internet Mersenne Prime Search. Dat is een computerproject waarbij particulieren en onderzoekers over de hele wereld hun computers beschikbaar stellen om naar nieuwe priemgetallen te zoeken, oftewel een getal dat door zichzelf deelbaar is en door 1. 

Het recordpriemgetal werd al 17 september 2015 gevonden, maar door een foutje van de software werd Cooper niet meteen op de hoogte gesteld. Pas deze maand vond hij de gegevens over het nieuwe priemgetal, waarna hij de ontdekking controleerde en wereldkundig maakte.

Niet nuttig

Het ontdekken van priemgetallen heeft weinig praktisch nut. Eerder vergeleek Cooper het vinden van de getallen al eens met het speuren naar diamanten.

"Om één of andere redenen hebben wij mensen bepaald dat we van diamanten houden en dat ze dus waardevol zijn. Mensen houden ook van priemgetallen en dus hebben ze waarde", verklaarde hij destijds.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie