'Eerste mensen bereikten poolgebieden veel eerder dan gedacht'

De eerste mensen bereikten poolgebieden zoals Siberië mogelijk 10.000 jaar eerder dan gedacht. 

Bij een mammoet die ongeveer 45.000 jaar geleden Siberië leefde zijn sporen aangetroffen van wonden die moeten zijn veroorzaakt door speren.

Mensen beschikten dus rond deze tijd al over de benodigde kleding en het gereedschap om in poolgebieden te jagen.    

Dat concluderen Russische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Deuk

De met speren gedode mammoet werd al in 2012 ontdekt in bevroren sedimenten in het uiterste noordwesten van Siberië. Uit nader onderzoek bleek dat de oogkassen, ribben en kaken van het dier zijn aangetast door scherpe voorwerpen, waarschijnlijk speren. In een van de jukbeenderen van de mammoet zat zelfs een flinke deuk die moet zijn ontstaan door een speer.

"Dit is een zeldzaam ondubbelzinnig bewijs voor menselijke betrokkenheid", verklaart hoofdonderzoeker Vladimir Pitulko op de nieuwssite van Science.  

Ouderdom

De wetenschappers hebben onlangs ook de ouderdom van het prehistorische dier bepaald door collageen uit de botten en overgebleven haren te onderzoeken. De mammoet blijkt zeker 45.000 jaar oud te zijn.

Tot nu toe werd aangenomen dat de eerste mensen de arctische gebieden op aarde pas 35.000 jaar geleden bereikten. De meeste stenen werktuigen die op de Noordpool zijn gevonden hebben namelijk die leeftijd. De nieuwe bevindingen suggereren dat de eerste menselijke jagers 45.000 jaar geleden al naar het gebied trokken om op mammoeten te jagen. 

Noord-Amerika

Volgens hoofonderzoeker Pitulko zou die vroege trek naar het noorden goed te verklaren zijn. "Het jagen op mammoeten was een belangrijk deel van de overlevingsstrategie van de eerste mensen", verklaart de Rus. "Niet alleen omdat ze voedsel moesten verzamelen. Ze hadden ook ruwe materialen nodig, zoals slagtanden om nieuwe wapens voor de jacht te verzamelen."

Pitulko acht het zelfs mogelijk dat de jagers via Siberië ook Noord-Amerika al veel eerder bereikten dan gedacht, zo meldt New Scientist.

Voorlopig kan hij voor dat vermoeden echter nog geen hard bewijs overleggen. Archeologen gaan ervan uit dat de eerste mensen Noord-Amerika 20.000 jaar geleden voor het eerst aandeden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie