China wil sonde naar achterkant maan sturen

China is van plan een ruimtesonde naar de achterkant van de maan te sturen. De staatsruimtevaartorganisatie SASTIND heeft bekendgemaakt dat in 2018 ruimtesonde Chang'e-4 de ruimte in wordt geschoten.

De maan draait met de zelfde snelheid om de eigen as als waarmee het hemellichaam om de aarde draait, waardoor de achterzijde vanaf de aarde nooit zichtbaar is. Ook is die kant van de maan nog nooit uitgebreid onderzocht, meldt persbureau Xinhua vrijdag.

De Chinese missie zou de eerste zijn in de geschiedenis. Begin vorig jaar heeft China andere landen om samenwerking gevraagd voor de missie.

Het is niet de eerste keer dat de Chinezen de maan van dichtbij bekijken. In december 2013 landde de Chang'e-3 daar, die nog steeds foto's naar de aarde stuurt. De nieuwe ruimtesonde is vergelijkbaar met de derde versie, maar heeft meer apparatuur aan boord om de geologische omstandigheden te onderzoeken.

In China wordt ook gewerkt aan de Chang'e-5, de eerste Chinese ruimtesonde die uiteindelijk ook weer terug naar aarde moet kunnen. Daarmee zou China alledrie soorten maanexpedities hebben voltooid, namelijk verkenning, landing en terugkeer.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie