Ongekende explosie van ster op 3,8 miljard lichtjaar afstand

Diep in het heelal hebben wetenschappers een ongekende supernova, de ontploffing van een stervende ster, gezien.

Deze supernova is ''570 miljard keer zo helder als de zon'', ''twintig keer zo fel als de 100 miljard sterren in onze Melkweg'' en ''tweehonderd keer zo sterk als een gewone supernova''.

Het is de eerste keer dat zo'n grote sterrenexplosie is gezien. Onze zon zou meer dan 90 miljard jaar nodig hebben om zoveel energie uit te stoten, zeggen de wetenschappers. De supernova werd gezien op 3,8 miljard lichtjaar afstand en was dus niet met het blote oog te zien.

De onderzoekers hebben de waarneming donderdag bekendgemaakt in het belangrijke wetenschapsblad Science. Ze weten niet wat voor ster een knal van deze omvang zou kunnen veroorzaken. 

Zeldzame ster

In het hart van de explosie staat mogelijk een zogeheten 'magnetar'. Dat is een zeldzame, extreem magnetische ster. De magnetar is heel klein; in dit geval maar 15 kilometer in doorsnee. 

De supernova is in juni voor het eerst gezien door een telescoop in Chili. Vervolgens werden ook andere telescopen op het licht gericht. Later dit jaar neemt de ruimtetelescoop de supernova onder de loep.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie