'Honden bepalen emoties van mensen met verschillende zintuigen'

Honden zijn in staat om emoties van mensen te herkennen, zo hebben wetenschappers aangetoond. 

De viervoeters gebruiken verschillende zintuigen om de gemoedstoestand van personen te bepalen.

Ze kijken bijvoorbeeld naar gezichtsuitdrukkingen en luisteren naar de klank van stemmen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Tv-schermen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door honden te confronteren met een tv-scherm waarop foto's waren te zien van mensen die verschillende emoties uitten, zoals blijdschap, of boosheid. 

Tegelijkertijd werden er ook geluiden afgespeeld van menselijke stemmen.

Als de toon van het stemgeluid overeenkwam met de emotie op de foto's bleven de honden veel langer naar het tv-scherm te kijken, dan wanneer de stemmen en de beelden niet overeenkwamen. Daaruit blijkt dat de dieren de emoties in zowel stemmen als gezichten interpreteren om de gemoedstoestand van een mens te bepalen. 

Angstig

Volgens hoofonderzoeker Daniel Mills van de Universiteit van Lincoln is dat een belangrijke bevinding, ook al zullen veel hondenbezitters beweren dat ze al lang wisten dat hun hond emoties kan herkennen.

"Er is een groot verschil tussen associatief gedrag, waarbij een hond angstig reageert op een boze stem en het herkennen van verschillende aanwijzingen die emotionele opwinding verraden bij iemand", verklaart Mills op de nieuwssite van de Universiteit van Lincoln.

Bij aangeleerd gedrag reageert een hond bijvoorbeeld angstig op een schreeuwend baasje, omdat hij zich door eerdere ervaringen herinnert dat hij daarna straf zal krijgen. Bij het zelfstandig herkennen van emoties moet het dier meerdere aanwijzingen combineren om de stemming van een mens te bepalen. 

"Onze bevindingen tonen voor het eerst aan dat honden echt emoties kunnen herkennen", aldus Mills.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie