'Primitieve giraffe was grootste herkauwer'

Een voorouder van de giraffe die 10.000 jaar geleden uitstierf, was waarschijnlijk de grootste herkauwer die ooit leefde. 

De zogenoemde Sivatherium gigantheum die voorkwam in Afrika en Azië had een veel minder lange nek dan de giraffe, maar wel een lichaamsmassa van ongeveer 1246 kilo.

De oergiraffe beschikte daarmee over een veel grotere romp en bredere schouders dan moderne giraffen, waardoor het dier vermoedelijk meer voedsel moest herkauwen.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

3D-model

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een 3d-model van de primitieve giraffe te ontwikkelen op basis van botten die in 1830 al werden opgegraven in India.     

Uit het computermodel blijkt dat het dier ongeveer 1,8 meter lang was. Het gewicht van de soort lag gemiddeld rond de 1200 kilo, maar kon variëren tussen de 800 en de 1800 kilo.

Die inschattingen zijn volgens de onderzoekers aan de lage kant, omdat de grote hoorns waarover de oergiraffe beschikte niet zijn meegerekend bij de ontwikkeling van het model.

Olifant

Bij de ontdekking van het eerste skelet van de Sivatherium giganteum in de negentiende eeuw pochten de Britse ontdekkers Hugh Falconer en Thomas Cautley nog dat het dier een soort eland moest zijn geweest met het formaat van een olifant.

Dat beeld klopt niet, zo blijkt uit de nieuwe studie. De gemiddelde olifant kan een gewicht bereiken van 3 tot 5 ton. De Sivatherium giganteum was dus een stuk kleiner. Wel had het dier een aanmerkelijk grotere romp dan zijn moderne familielid, de giraffe.

Herkauwer

"Dit was zeker het grootste lid van de giraffenfamilie dat ooit leefde", verklaart hoofdonderzoeker Christopher Basu op BBC News. "Daarmee was het dier waarschijnlijk ook de grootste herkauwer die ooit heeft geleefd."

Herkauwers zijn herbivoren die hun eten nadat het in de maag is geweest nogmaals kauwen in hun mond. Tot de herkauwers behoren onder meer de geit, de koe, de gazelle en het hert.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie