'Drijvende ijsbergen helpen opwarming van aarde bestrijden'

Drijvende ijsbergen stimuleren de opname van CO2 in de oceanen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Het smeltwater van ijsschotsen bevat ijzer en andere voedingsstoffen voor fytoplankton.

Deze kleine organismen die CO2 absorberen, groeien daardoor razendsnel op plekken waar ijsbergen voorbij drijven. 

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.

Satellietbeelden

De wetenschappers bestudeerden op satellietbeelden de omgeving van ijsbergen in de oceanen rondom Antarctica. Aan de hand van de kleur van het water konden ze bepalen hoe veel fytoplankton er ongeveer in het water groeide. 

In de buurt van de ijsbergen bleken de organismen te floreren. Dit is niet onlogisch, omdat ijsbergen vaak voedingsstoffen bevatten uit rotsen van de gletjers waarop ze zijn ontstaan. 

De satellietbeelden toonden aan dat de groei van fytoplankton tot op honderden kilometers afstand van een ijsberg wordt gestimuleerd door het ijzige smeltwater. Nadat een ijsschots verder is gedreven, houdt dit effect nog maandenlang aan.

Smelten

Volgens hoofdonderzoeker Grant Bigg zorgen de voedingsstoffen uit het smeltwater voor ongeveer 20 procent van de huidige CO2-opname in het zeewater rondom Antarctica. 

De opwarming van het continent zou dat effect nog kunnen versterken. Door de hoge temperaturen zullen er waarschijnlijk meer ijsbergen afbreken, waardoor er nog meer broeikasgas kan worden geabsorbeerd door snel groeiend fytoplankton.

"Als het afkalven van grote ijsbergen daadwerkelijk zal toenemen, dan zou het effect op de koolstofcyclus wel eens belangrijker kunnen zijn dan we tot nu toe dachten", verklaart Bigg op de nieuwssite van de Universiteit van Sheffield.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie