Klank van stem beïnvloedt humeur van mensen
Als mensen naar een aangepaste, vrolijkere versie van hun eigen stem luisteren, verbetert hun stemming.
Dat melden Japanse en Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Mogelijk kan het manipuleren van stemgeluid zelfs helpen bij de behandeling van depressies.
Voorlezen
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 109 proefpersonen een kort verhaal van de Japanse schrijver Haruki Murakami te laten voorlezen terwijl ze een koptelefoon droegen.
Hun stem werd opgevangen met een microfoon en onmiddellijk vervormd, zodat ze vriendelijker, droeviger of angstiger klonken. De aangepaste versies van de stemgeluiden werden rechtstreeks afgespeeld door de koptelefoon, zodat de deelnemers hun vervormde stem zonder vertraging hoorden.
De meeste proefpersonen hadden gek genoeg niet in de gaten dat hun stemgeluid werd gemanipuleerd. Wel veranderde hun stemming onder invloed van het aangepaste geluid. Zo verbeterde hun humeur wanneer hun stem kunstmatig werd opgevrolijkt door de toonhoogte van het geluid op te schroeven.
Therapie
"De relatie tussen expressies en het ervaren van emoties wordt al langer onderzocht", verklaart hoofdonderzoeker Petter Johansson op nieuwssite EurekAlert. "Dit is het eerste bewijs dat stemgeluid een direct effect heeft op emotionele ervaringen."
De wetenschappers hebben de software uit hun onderzoek gratis beschikbaar gesteld op internet, zodat iedereen de emoties in zijn eigen stemgeluid kan aanpassen. Volgens de wetenschappers kan het digitale platform in de toekomst mogelijk worden gebruikt bij behandelingen van mensen met een depressie.