'Giftige pofadder camoufleert eigen geur'

De zeer giftige pofadder is waarschijnlijk in staat om zijn geur te camoufleren. 

De slang die vooral in zuidelijk Afrika voorkomt, kan soms wekenlang op prooien loeren vanaf dezelfde plek in het gras zonder te worden opgespoord door roofdieren.

Zelfs speurhonden lijken de geur van de pofadder niet te kunnen ruiken, zo zagen onderzoekers van de Universiteit van Witwatersrand in Zuid-Afrika.

Doodstil

Hoofdonderzoeker Graham Alexander volgde drie jaar lang tientallen pofadders met behulp van radiozendertjes. Hij bestudeerde het gedrag van de dieren bij hun jacht, maar ook hun reacties op roofdieren.

Uit het onderzoek blijkt dat pofadders zich nooit onder de grond verstoppen, zoals andere slangen. Verder blijven de slangen vrijwel altijd doodstil liggen, zelfs als ze in de buurt zijn van roofdieren die op hen jagen, zoals mangoesten en meerkatten. Deze dieren hebben een goede neus en lopen toch vaak vlak langs pofadders zonder ze op te merken.

Speurhonden

Alexander vermoedt dan ook dat de dieren niet zijn op te sporen aan de hand van hun lichaamsgeur. Een experiment met speurhonden bevestigde dier theorie. Alexander probeerde enkele honden in een laboratorium te leren om geurmonsters van pofadders te herkennen. Maar dat mislukte.

De wetenschapper concludeert dan ook dat de pofadder waarschijnlijk in de loop van de evolutie het vermogen heeft ontwikkeld om zijn geur ondetecteerbaar te maken.

"Pofadders kunnen vaak wekenlang stil liggen op een enkele locatie", aldus Alexander. De dieren lopen daardoor een groot risico te worden ontdekt door roofdieren. "Maar waarschijnlijk heeft de selectieve druk van de evolutie ervoor gezorgd dat de adders niet alleen een geweldige visuele camouflage hebben ontwikkeld, maar ook een soort geurcamouflage."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie