'Vleesetende dinosaurussen verleidden partners met paringsdans'

Sommige dinosaurussen voerden waarschijnlijk een paringsdans uit om mogelijke partners te verleiden. 

Mannelijke dinosaurussen van het geslacht Acranthosaurus schraapten bij deze dans waarschijnlijk met hun poten over de grond om aan vrouwtjes te laten zien dat ze goed nesten konden graven.

De sporen van dit paringsritueel zijn ontdekt in Colarado waar grote aantallen pootafdrukken van dinosaurussen in zandsteen zijn achtergebleven.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Nest

De wetenschappers vonden in totaal vier plekken met pootafdrukken die wijzen op schraapbewegingen. Bij één van de onderzoeken werden meer dan 60 sporen gevonden. Waarschijnlijk zijn de afdrukken afkomstig van dinosaurussen van het geslacht Acrocanthosaurus.

Volgens hoofdonderzoeker Martin Lockley is het onwaarschijnlijk dat de schraapsporen van de dieren zijn ontstaan bij het zoeken naar voedsel, of het afbakenen van een territorium voor broedactiviteiten. Daarvoor de afdrukken volgens hem te talrijk.

Ook het patroon van de schraapsporen wijst volgens hem eerder op een soort dans dan op bijvoorbeeld het bouwen van een nest.

Papegaaiduiker

De bewegingen die de dinosaurussen maakten, komen volgens Lockley overeen met het paringsritueel van de papegaaiduiker. Ook deze zeevogels verleiden hun vrouwtjes vaak door herhaaldelijk met hun poten over de grond te schrapen, net als bij het bouwen van hun nest.  

"De vogels maken snelle bewegingen die als een soort voorspel dienen voor het paren", verklaart hij op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. "Het lijkt erop dat dinosaurussen ongeveer hetzelfde deden."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie