Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat luipaardhaaien door het zeewater navigeren met behulp van hun neus.

Waarschijnlijk laten de dieren zich bij het navigeren leiden door de geur van bepaalde stoffen in het zeewater die worden geproduceerd door plankton en andere organismen, melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De wetenschappers van de Universiteit van San Diego kwamen tot hun bevindingen bij een experiment waarbij 25 luipaardhaaien werden gevangen voor de kust van Californië.

Alle haaien werden met een boot getransporteerd naar de open zee en uitgerust met GPS-ontvangers, zodat de dieren konden worden gevolgd tijdens hun tochten door de oceaan.

Bij de helft van de dieren stopten de wetenschappers de neusgaten vol met stukjes katoen die waren doordrenkt met petroleum. De dieren konden daardoor niet of nauwelijks ruiken.

Aangezien luipaardhaaien vooral leven van de vangst van prooien in zandbanken voor de kust, maakten ze allemaal meteen rechtsomkeert naar hun natuurlijke leefomgeving. De dieren die niet goed konden ruiken, hadden echter veel meer moeite met het afleggen van de terugweg.

Rechte lijn

Na vier uur waren de haaien die niet goed konden ruiken maar 30 procent dichter bij de kust gekomen. Ook zwommen ze niet in een rechte lijn, maar namen ze veel onnodige bochten.  

De luipaardhaaien die wel konden ruiken, hadden binnen vier uur al 60 procent van de afstand naar hun natuurlijke leefgebied afgelegd en zwommen in een relatief rechte lijn.

Plankton

Volgens hoofdonderzoeker Andrew Nosal wijzen de resultaten van de studie erop dat luipaardhaaien bij hun navigatie deels afhankelijk zijn van hun reukzin. Vermoedelijk ruiken de dieren op grote afstand al stoffen die worden geproduceerd door organismen die bij de kust leven, zoals bepaalde soorten plankton.

Meer onderzoek is echter nodig om het precieze navigatiemechanisme van luipaardhaaien te ontrafelen. "Hoewel de haaien zich zeer waarschijnlijk door de geur van bepaalde stoffen door de oceaan laten gidsen, spelen waarschijnlijk meer zintuiglijke ervaringen een rol", verklaart Nosal op nieuwssite EurekAlert.