Astronomen hebben in nabijgelegen sterrenstelsels vijf 'supersterren' ontdekt die vergelijkbaar zijn met de helderste ster van de Melkweg. 

Deze dubbelster in de Melkweg genaamd Eta Carinae bevindt zich op 7.500 lichtjaar afstand van de aarde en schijnt vijf miljoen keer zo fel als de zon.

De vijf nieuw ontdekte 'dubbelgangers' van de zware ster schijnen ongeveer net zo krachtig en bevinden zich op 15 tot 25 miljoen lichtjaar afstand van de aarde.

Dat melden de Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Astrophysical Journal.  

Hubble

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door oude beelden van de ruimtetelescopen Hubble en Spitzer te analyseren.  De eerste zeven sterrenstelsels die ze doorzochten tussen 2012 en 2014, bleken geen 'supersterren' te bevatten. Maar uiteindelijk hadden de onderzoekers toch succes bij hun zoektocht.

Ze vonden twee dubbelgangers van Eta Carinea in een sterrenstelsel genaamd M83 dat zich op 15 miljoen lichtjaar in de afstand van de aarde bevindt. De andere drie zware sterren die ze ontdekten, liggen iets verder weg: 18 tot 25 miljoen lichtjaar.  

"We wisten dat er meer waren", aldus hoofdonderzoeker Krzysztof Stanek op de nieuwssite van de Hubble-telescoop. "Het was een kwestie van volhouden en uitvinden waar we naar moesten zoeken."

Planeten

De studie bewijst dat sterren als Eta Carinae zeer zeldzaam zijn en lang niet in elk sterrenstelsel voorkomen. Door de ontdekking hopen de wetenschappers meer te weten te komen over de invloed die dit soort felle sterren hebben op hun omgeving.

Als de levenscyclus van de 'supersterren' voorbij is, exploderen ze en blazen ze enorme hoeveelheden zware elementen in het rond, waaruit uiteindelijk nieuwe planeten kunnen ontstaan.