Australische wetenschappers hebben aangetoond dat in het wild levende reuzenhagedissen kunnen leren geen giftige padden te eten. 

De reuzenhagedissen kregen tijdens een experiment jonge exemplaren van een giftige paddensoort voorgeschoteld.

Het eten van deze jonge padden is niet dodelijk voor de hagedissen, maar ze worden er wel ziek van. Daardoor leerden de dieren razendsnel om giftige padden in het wild voortaan te vermijden.

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Cursus

De populatie reuzenhagedissen in Australië is drastisch gekrompen doordat giftige padden zich in de afgelopen jaren razendsnel hebben vermenigvuldigend. Sommige hagedissenpopulaties zijn met 90 procent afgenomen, omdat de dieren de padden vaak proberen te eten en dan sterven. 

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney besloten daarom een soort cursus te ontwikkelen om reuzenhagedissen te leren de giftige dieren te mijden bij het kiezen van hun maaltijden. Ze voerden 30 reuzenhagedissen jonge gifpadden, zodat de dieren gewaarschuwd waren voor de dodelijke prooien.

Na afloop van de cursus werden de 30 hagedissen samen met 31 ongetrainde soortgenoten weer vrijgelaten in een gebied met veel giftige padden.

Strategie

Van de getrainde dieren bleef meer dan de helft langer dan 110 dagen in leven. Van de reuzenhagedissen die geen 'eetcursus' hadden ondergaan, overleefde slechts één exemplaar die periode.

"De hagedissen die geen negatieve ervaringen hadden met de padden, overleden bijna onmiddellijk", verklaart hoofdonderzoekster Georgia Ward-Fear op BBC News.

De studie bewijst volgens de biologe dat het trainen van de bedreigde hagedeissen kan helpen om de soort te beschermen. "Ons onderzoek bewijst dat deze strategie om dieren te beschermen realistisch is. Als we deze methode gaan gebruiken, kan dat een positieve invloed hebben op de populatie reuzenhagedissen."