Nieuw onderzoek op Antarctica gaat zich richten op wolken, nadat er de afgelopen vijftig jaar vooral gekeken is naar ijs en water in de grond.

Het Atmospheric Radiaton Measurement West Antarctic Radiaton Experiment krijgt ruim 4,5 miljoen dollar van het Amerikaanse ministerie van Energie ter ondersteuning van het onderzoek, zo schijft UPI dinsdag.

De missie is in november begonnen en zal tot 2017 duren. De onderzoekers gebruiken gespecialiseerde radartechnologie om de chemische samenstelling en structuur van de wolken op Antarctica te onderzoeken. Die data verkrijgen ze onder anderen uit water, temperatuur en neerslag.

Soortgelijk onderzoek vindt plaats rondom Antarctica, maar de focus lag vooral op het ijs en water in de grond van de Zuidpool.

Koellichaam

De West-Antarctische ijskap werkt als een koellichaam voor het klimaat van de aarde. Zijn mogelijkheid om hitte te absorberen wordt beïnvloedt door wolken. Ondertussen warmt West-Antarctica in snel tempo op, sneller dan de meeste regio's op aarde.

"Op Antarctica is sprake van een ander klimaat dan in het noordpoolgebied, omdat het hier het hele jaar kouder is en er sprake is van een ongerepte omgeving", licht hoofdonderzoeker Dan Lubin toe in Nature.

Lubin en zijn collega’s hopen een beter beeld te krijgen van de klimaatsystemen van Antarctica, om zo de globale effecten van de opwarming van de aarde beter te kunnen begrijpen.

"Momenteel werken deze modellen niet goed genoeg en de schaarste aan informatie over de wolken op Antarctica, remmen de vooruitgang van het onderzoek."