Vleermuizen houden rekening met omgevingsgeluiden bij hun jacht op insecten, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De dieren verhogen het volume van de echolocatie-roep waarmee ze insecten opsporen als er veel lawaai te horen is in hun omgeving.

Ook de duur en de toonhoogte van hun signalen stemmen ze af op omgevingsgeluiden.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Kooien

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door bonte lansneusvleermuizen in hun laboratorium bloot te stellen aan luide en minder luide tonen.

De dieren werden in kooien met microfoons geplaatst in de buurt van de speakers waaruit de geluiden kwamen. De echolocatiesignalen die de vleermuizen maakten tijdens hun verblijf in de kooien, werden opgenomen en later geanalyseerd met de computer.

De dieren bleken sterk te reageren op de omgevingsgeluiden. Ze verhoogden het volume van hun echolocatie-roep soms tot acht decibel, zo meldt de nieuwssite van het Max Planck Instituut. Ook stootten de vleermuizen aanmerkelijk langere signalen uit als er veel lawaai klonk in hun buurt. De dieren verlengden hun roep in die situaties  met 85 procent.

Stad

Soms bundelden de vleermuizen in het laboratorium ook hun krachten. Ze stootten dan op hetzelfde moment echolocatiesignalen uit om boven het omgevingsgeluid uit te komen.

Vleermuizen gebruiken echolocatie vooral bij de jacht op insecten. De dieren zenden geluiden uit tijdens het jagen en luisteren naar de weerkaatsing om hun prooien te lokaliseren.

De nieuwe studie suggereert dat vleermuizen zich bij hun jacht gemakkelijk kunnen aanpassen aan lawaaiige omgevingen, zoals steden.