De grootste apensoort die ooit leefde, stierf waarschijnlijk uit door zijn kieskeurige manier van eten. 

De drie meter lange Gigantopethicus leefde ongeveer een miljoen jaar geleden in de oerwouden van het huidige Azië en at vermoedelijk uitsluitend fruit.

Toen enkele ijstijden 100.000 jaar geleden veel van de oerwouden veranderden in savannes, bleef de reusachtige aap waarschijnlijk tevergeefs naar zijn favoriete voedsel zoeken.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Quaternary International.

Tanden

Tot nu toe hebben wetenschappers nauwelijks resten van Gigantopethicus opgegraven. Tanden en kaakbotten zijn de enige overblijfselen die zijn gevonden van het dier. Daardoor is het onduidelijk of de aap zich op twee of vier poten voortbewoog.

Door een nieuwe analyse van het tandglazuur van het dier is wel duidelijk geworden dat Gigantopethicus een zeer kieskeurige eter was. Waarschijnlijk at deze alleen fruit en plantaardig voedsel, maar geen bamboe.

Dit eetpatroon bracht het dier in de problemen aan het einde van het tijdperk Pleistoceen (2,6 miljoen tot 12.000 jaar geleden) toen de wereld werd geteisterd door verschillende ijstijden.

"Vanwege zijn enorme formaat had Gigantopethicus waarschijnlijk veel voedsel nodig", verklaart hoofdonderzoeker Herve Bocherens in de Britse krant The Guardian. "Tijdens het Pleistoceen veranderde steeds meer bosgebied in savanne en was er waarschijnlijk al snel sprake van een voedseltekort."

Klimmen

De meeste apen begonnen daarom zaden en noten te eten, zo blijkt uit oude tanden die zijn gevonden van andere apensoorten. Gigantopethicus schakelde waarschijnlijk niet over op een ander dieet, zo wijst het tandglazuur van het dier uit. Mogelijk was de aap te groot om in bomen te klimmen en bepaalde voedselsoorten te bereiken. 

"Gigantopethicus was waarschijnlijk niet zo flexibel en had niet de fysiologische mogelijkheden om met het voedseltekort om te gaan", aldus Bocherens