Als muzikanten tijdens het spelen opgaan in negatieve emoties, wordt het netwerk voor creativiteit in hun brein op een bijzondere manier actief.

Jazzmuzikanten die zich bij een improvisatie laten inspireren door een foto van een wat ongelukkige vrouw, vertonen een opmerkelijk soort hersenactiviteit in hersengebieden die worden geassocieerd met creativiteit.

De bevinding suggereert dat positieve en negatieve emoties verschillende soorten creativiteit aanwakkeren in het menselijk brein.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Keyboard

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat creatieve activiteiten vaak een gebied in de voorhersenen deactiveren dat mensen gebruiken bij planning en zelfcontrole. Daardoor zouden er originele gedachten en ingevingen ontstaan. De wetenschappers van de Universiteit van Californië wilden weten hoe positieve en negatieve emoties dit hersenproces beïnvloeden.  

Ze maakten daarom hersenscans van jazzmuzikanten die improviseerden op een keyboard. De proefpersonen lieten zich de helft van de tijd inspireren door een foto van een lachend vrouw. Tijdens de andere helft van hun improvisatie richtten ze zich op een afbeelding van een ongelukkig kijkende vrouw.

Het op de positieve foto geïnspireerde keyboardspel zorgde voor een sterker patroon van creativiteit in de hersenen van de muzikanten: de zogenoemde dorsale prefrontale cortex werd platgelegd.   

Beloningssysteem

Bij de negatieve improvisatie werd dit gebied niet uitgeschakeld. Wel werden er hersengebieden actief in het beloningssysteem van het brein. Ook leken de muzikanten in hun spel niet minder creatief te zijn. 

De studie suggereert volgens hoofdonderzoekster Malinda McPherson dan ook dat er meerdere vormen van creatieve hersenactiviteit bestaan. Negatieve emoties leiden waarschijnlijk tot een ander soort inspiratie dan positieve emoties.  

"De boodschap van onze studie is dat emotie van groot belang is bij creativiteit", verklaart ze op nieuwssite EurekAlert. "Het is niet zo dat je brein of in de creatieve modus is, of niet. In plaats daarvan zijn er verschillende mates en versies van creativiteit. De emotie die je voelt speelt waarschijnlijk een grote rol bij die verschillende vormen."