Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om 3D-beelden te maken van de hersenactiviteit van een vrij bewegende worm. 

De onderzoekers van de Universiteit van Princeton brachten de activiteit van alle 77 hersenscellen van de rondworm Caenorhabditis elegans live in kaart, terwijl het dier rondkroop in het laboratorium.

De link tussen hersenactiviteit en het gedrag van de dieren kan door de nieuwe techniek beter dan ooit worden onderzocht. 

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Video: 3D-beelden van brein bewegende worm

Wetenschappers 'filmen' brein van vrij bewegende worm in 3D
Wetenschappers 'filmen' brein van vrij bewegende worm in 3D

Laser

De onderzoekers gebruikten een speciale lasermicroscoop om de activiteit van de hersencellen door de huid van het dier heen te meten. Deze metingen werden door een computer omgezet in 3D-beelden.

Het experiment werd uitgevoerd op een gemotoriseerd platform dat de kop van de worm precies in de laserstraal hield, ongeacht de bewegingen van het dier. 

"Dit systeem is veelbelovend, omdat het zorgt voor het meest gedetailleerde beeld tot nu toe van hersenactiviteit in het complete brein van een vrij bewegend organisme", verklaart hoofdonderzoeker Andrew Leifer op nieuwssite EurekAlert.

Mensen

De techniek kan volgens de wetenschappers leiden tot nieuwe inzichten in de relatie tussen de activiteit van specifieke hersencellen en menselijk gedrag, ook al is het volgens Leifer voorlopig niet mogelijk om hersenscans van mensen te maken die zich vrij bewegen.  

"Eén van de redenen voor ons succes is onze keuze voor een zeer eenvoudig organisme als proefdier", verklaart hij.  "Het zou een immense opgave zijn om dit soort hersenopnames bij mensen te maken."

De uitkomsten van de experimenten met wormen zijn echter wel van belang voor het onderzoek naar het menselijk brein. "Door te bestuderen hoe het brein van een simpel dier als een worm werkt, hopen we inzichten te vergaren die universeel zijn voor de werking van alle hersenen, dus ook voor het menselijk brein", aldus Leifer.