Warme lucht doet de temperatuur op sommige delen van de Noordpool tot ongekende hoogtes stijgen. Een boei op zo'n 500 kilometer van het poolgebied gaf woensdag een temperatuur van precies nul graden aan.

Volgens het nationale weerinstituut van Duitsland mat een andere boei, op 330 kilometer van de pool een temperatuur van een graad onder nul. Daarmee ligt het temperatuurniveau op ongeveer 30 graden boven de normale waarde in dit gebied. Mogelijk komt de temperatuur donderdag boven het vriespunt.

Dat warme lucht de pool bereikt, gebeurt wel vaker in de winter. Maar een Duitse meteoroloog noemt de huidige situatie "zeer ongebruikelijk". Na donderdag wordt het er weer kouder, maar blijft het relatief mild in het arctische gebied.

De temperaturen in het poolgebied worden geregistreerd door boeien omdat er geen weerstation is. In Spitsbergen, op 1.500 kilometer van de pool, was het woensdag plus 3 graden, ongeveer 15 graden hoger dan normaal deze tijd van het jaar.

De hoge temperaturen op de Noordpool zijn gemeten in bepaalde gebieden. Op bepaalde plaatsen op de Noordpool is het wel koud en zijn temperaturen gemeten die voor het gebied normaal zijn.