De jonge uitvinder Boyan Slat heeft een stukje Noordzee toegewezen gekregen om zijn zuiveringsinstallatie voor het opvangen van plastic te testen.

Het gaat om de eerste praktijktest die bedoeld is om te kijken of het opruimingssysteem heel blijft onder zware weersomstandigheden, laat de 21-jarige Slat woensdag weten.

De installatie komt zo'n 23 kilometer voor de kust van Scheveningen te liggen. Naar verwachting gebeurt dit aan het begin van het tweede kwartaal.

"De test in de Noordzee is bedoeld om te kijken of de installatie heel blijft en hoe we het kunnen installeren. Het is een stap naar de schoonmaak van de Grote Oceaan in 2020", vertelt de ondernemer.

Slat richtte in 2013 de stichting 'The Ocean Cleanup' op om het tegengaan van de plasticvervuiling in de oceanen in een stroomversnelling te brengen.

Installatie

Hij bedacht een installatie van lange, drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming moet het plastic worden gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker.

Volgens de plannen moet in 2020 in de Grote Ocean tussen Californië en Hawaï een plasticvanger van 100 kilometer lang komen liggen. Daarmee zou ongeveer de helft van de plastic soep in dat deel van de oceaan kunnen worden aangepakt.

Bekijk het werk van The Ocean Cleanup:

Het werk van The Ocean Cleanup
Het werk van The Ocean Cleanup

Crowdfunding

Het project The Ocean Cleanup is bekostigd uit crowdfunding en donaties van een aantal succesvolle ondernemers. Een van hen is Marc Benioff, miljardair en topman van softwarebedrijf Salesforce.