'Angstig aangelegde mensen handelen mogelijk sneller in crisissituaties'

Angstig aangelegde mensen handelen mogelijk sneller in crisissituaties dan personen die van nature rustig reageren op gevaar, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Mensen die angstig zijn aangelegd, verwerken signalen van sociale dreiging in een hersengebied dat ook betrokken is bij het ondernemen van fysieke actie.

Mogelijk reageren ze daardoor sneller op gevaarlijke situaties.

Dat melden Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift eLife.

Hersenactiviteit

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door de hersenactiviteit te analyseren van 24 proefpersonen die keken naar foto's van menselijke gezichten op de computer. De deelnemers moesten zo snel mogelijk aangeven of de personen op het scherm agressief keken of juist niet.

Van tevoren werd doormiddel van vragenlijsten bepaald welke deelnemers aan het experiment angstig waren aangelegd en welke proefpersonen van nature rustig bleven in gevaarlijke situaties.

Menigte

Alle deelnemers zagen binnen 200 milliseconden (0,2 seconde) of een persoon op het scherm boos keek en een mogelijke bedreiging voor hen vormde.      

Volgens de onderzoekers was vooral de stand van de ogen in gezichten doorslaggevend. "Je bent het meest gevoelig voor een boos gezicht dat in jouw richting kijkt", aldus hoofdonderzoekster Marwa el Zein op nieuwssite EurekAlert. "Een kwaad persoon die ergens anders heen kijkt, maakt je veel minder alert."

Angstig

Angstig aangelegde mensen herkenden foto's van boze gezichten niet sneller dan andere proefpersonen. Maar ze ondernemen mogelijk wel eerder actie na het zien van een sociale dreiging, zo speculeren de onderzoekers in hun studie.

Aangezien het signaal van een agressief gezicht bij angstige mensen binnenkomt in een hersendeel dat betrokken is bij het ondernemen van fysieke actie, zullen ze mogelijk eerder wegrennen of terugvechten. Meer onderzoek is echter nodig om die theorie te bewijzen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie