Een stuwraket van SpaceX is na een missie in de ruimte succesvol geland op aarde. Het was de eerste vlucht van het ruimtevaartbedrijf sinds in juni een onbemande raket met spullen voor het internationale ruimtestation (ISS) ontplofte.

De missie van maandag (lokale tijd) lijkt vlekkeloos te zijn verlopen. De Falcon 9 bracht elf satellieten in een baan om de aarde.

De daarvoor gebruikte stuwraket landde kort daarop weer in Cape Canaveral. Raketten intact laten terugkeren is een belangrijk speerpunt voor SpaceX, dat zo de kosten van ruimtevaart wil drukken.

Een raket weer laten landen heeft de nodige voeten in de aarde. Een woordvoerder van SpaceX vergeleek het tegenover CNN met "een potlood tijdens een storm over het Empire State Building schieten en vervolgens laten landen op een schoenendoos."

Video: Raket SpaceX maakt landing

Blue Origin

Het ruimtebedrijf Blue Origin van Amazon-topman Jeff Bezos was onlangs de eerste die een raket de ruimte in schoot, om hem vervolgens weer te laten landen.

Die raket kwam tot een hoogte van zo'n honderd kilometer, niet ver genoeg om een object in een baan om de aarde te krijgen. Blue Origin wil zijn raketten in eerste instantie ook gebruiken voor ruimtevaarttoerisme, niet om het ISS te bevoorraden.

Eerdere pogingen van SpaceX om raketten te laten landen waren telkens onsuccesvol. Meerdere malen kwamen raketten wel in de buurt van het landingsplatform, maar raakten ze uit balans en vielen ze in zee.

Hoewel SpaceX zijn raketten wil laten landen om ze opnieuw te kunnen gebruiken, zal dat met dit exemplaar nog niet gebeuren. Topman Elon Musk, ook bekend van autobedrijf Tesla, zei na de landing op een persconferentie: "Ik denk dat we deze op de grond houden, omdat hij uniek is: de eerste die we terug hebben gebracht."