Het uitsterven van grote dieren zoals apen en tapirs zal de opwarming van de aarde doen versnellen. 

Relatief grote dieren zoals apen, tapirs en toekans verspreiden veel zaden van bomen in regenwouden.

Als deze diersoorten uitsterven, zullen met name grote bomen verdwijnen die veel broeikasgassen opnemen uit de lucht.

Dat meldt een internationaal team van biologen in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances.

Zaden

De wetenschappers bestudeerden gegevens over meer dan 2.000 boomsoorten en 800 diersoorten die zaden van bomen verspreiden door fruit te eten en de pitten weer uit te poepen.

Over het algemeen nemen grote bomen het meeste CO2 op. De zaden van deze voor het klimaat belangrijke boomsoorten hebben ook een relatief groot formaat.

Kleine vogels, vleermuizen en muizen laten het fruit met deze grote zaden meestal links liggen. Het fruit van bomen die veel CO2 opnemen, wordt voornamelijk gegeten door grotere dieren. "Fruiteters zoals apen, tapirs en toekans zijn de enige die de zaden van deze bomen kunnen verspreiden", aldus hoofdonderzoeker Mauro Galetti op nieuwssite EurekAlert.

Klimaat

Het feit dat veel van deze diersoorten uit dreigen te sterven door hun krimpende leefgebied, belooft volgens wetenschappers dan ook weinig goeds voor het klimaat.

"Als we deze grote fruiteters verliezen, verliezen we daarmee ook het verspreidingssysteem van bomen met grote zaden", verklaart onderzoekster Carolina Bello. "Het resultaat zou een regenwoud zijn dat wordt gedomineerd door kleinere bomen die minder CO2 opnemen."