'Bot van mysterieuze dwergachtige mens ontdekt in China'

Wetenschappers hebben in China een bot ontdekt dat mogelijk afkomstig is van een zeer primitieve dwergachtige mensensoort.

Het gaat om een 14.000 jaar oud dijbeenbot dat is gevonden in een grot in het zuidwesten van China.

Het formaat van het bot wijst erop dat het ooit toebehoorde aan een zeer primitieve mens die niet meer dan 50 kilo woog.

Dat melden wetenschappers uit China en Australië in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Uitgestorven

Op de plek waar het bot werd ontdekt zijn al vaker fossielen gevonden van mensachtigen die ongeveer 14.000 tot 11.000 jaar geleden leefden in het oude China.

Uit het formaat en de structuur van het nieuw ontdekte bot blijkt dat deze grotbewoners veel leken op zeer primitieve mensensoorten zoals de Homo habilis en Homo erectus. Dat is vreemd, want deze soorten stierven al ruim 1,5 miljoen jaar geleden uit.

Ook de geringe lengte van het bot spreekt tot de verbeelding bij de wetenschappers. Ze speculeren in de studie dat een primitief volk van dwergachtige holbewoners zich tot ongeveer 11.000 jaar geleden schuil hield in het gebied, terwijl veel vergelijkbare oermensen al lang waren uitgestorven. 

Jong

"De jonge leeftijd van het bot suggereert dat deze primitief uitziende mensen tot heel ver in de evolutie konden overleven", verklaart hoofdonderzoeker Ji Xueping op de nieuwssite van de Universiteit van New South Wales. "De unieke omgeving in het zuidwesten van China in de vorm van het Tibetaans hoogland was mogelijk een schuilplaats voor menselijke diversiteit, waar pre-modernistische groepen lange tijd konden overleven."

De paleontoloog benadrukt echter dat er geen overhaaste conclusies mogen worden getrokken op basis van de vondst. "We moeten voorzichtig zijn, want het gaat slechts om één bot."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie