'Prehistorisch zeereptiel zwom als een pinguïn'

Het uitgestorven zeereptiel plesiosaurus zwom waarschijnlijk op dezelfde manier als een pinguïn. 

Het 15 meter lange reptiel had vier poten, maar peddelde vermoedelijk alleen met zijn voorpoten om zichzelf voor te stuwen door het water, net als pinguïns.

Zijn achterpoten gebruikte de plesiosaurus uitsluitend om te sturen.

Dat melden Amerikaanse en Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Mysterie

De eerste fossielen van de plesiosaurus werden al in 1821 ontdekt. Het dier kwam ongeveer 80 miljoen jaar geleden veel voor in de oceanen. Toch was het tot nu toe een mysterie hoe het zeereptiel zich voortbewoog. De plesiosaurus had een breed lichaam met een korte staart en vier poten.

"Vandaag de dag zijn er geen soortgelijke vierpotige dieren meer die inzicht kunnen bieden in hun gedrag", schrijven de onderzoekers in hun studie.  

Computermodel

Om te achterhalen hoe het dier zwom, ontwikkelden de wetenschappers een 3D-model van de plesiosaurus op de computer. Vervolgens lieten ze de software alle zwembewegingen simuleren die mogelijk waren op basis van de gewrichten van het dier (zie filmpje).

Uit het onderzoek blijkt dat de plesiosaurus zich het meest efficiënt kon voortbewegen door een pinguïnachtige zwemstijl.

"Het zwemgedrag van de plesiosaurus is al bijna 200 jaar een mysterie", aldus hoofdonderzoeker Adam Smith op nieuwssite EurekAlert. "Het was geweldig om het dier nu tot leven te zien komen op een computerscherm."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie