'Bewoonbare' exoplaneet ontdekt nabij aarde

Australische wetenschappers hebben vlak buiten ons zonnestelsel een exoplaneet ontdekt die mogelijk bewoonbaar is.  

Dat melden de sterrenkundigen in het wetenschappelijk tijdschrift The Astrophysical Journal Letters.  

Het gaat om een rotsachtige planeet genaamd Wolf1061c waarop in theorie water en organismen aanwezig zouden kunnen zijn.

De leefbare planeet draait rond een ster die slechts veertien lichtjaar van de aarde is verwijderd. Daarmee is het de meest nabijgelegen leefbare planeet waarvan het bestaan is aangetoond.

Fascinerend

In de sterrenkunde krijgt een planeet het predicaat 'leefbaar' al snel. Het klimaat hoeft er alleen maar enigszins gematigd te zijn, zodat er water zou kunnen bestaan.

De planeet Wolf1061c staat op precies de juiste afstand van zijn ster voor leefbare omstandigheden: op het oppervlak van de planeet is het waarschijnlijk niet te heet en niet te koud.

"Er kan mogelijk water bestaan en misschien zelfs leven", verklaart hoofdonderzoeker Duncan Smith op de nieuwssite van de Universiteit van New South Wales. "Het is fascinerend om de ruimte in te kijken en te bedenken dat een ster in onze directe omgeving een planeet zou kunnen bevatten die mogelijk bewoonbaar is."

Extremer

De bevindingen zeggen echter nog weinig over de vraag of mensen zouden kunnen overleven op de planeet. De wetenschappers weten nog te weinig over de precieze omstandigheden op Wolf1061c om daar uitspraken over te kunnen doen. 

Rond de ster draaien in totaal drie planeten, maar de andere twee hebben zo'n extreem klimaat dat daar in ieder geval geen leven mogelijk is.

In totaal zijn er in de Melkweg al vele tientallen planeten ontdekt die in theorie bewoonbaar zijn, maar de meeste daarvan liggen op grote afstand van de aarde. De meest nabijgelegen planeet die tot nu toe was ontdekt, heet Gliese 667Cc en is 22 lichtjaar van ons verwijderd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie