ESA brengt twee navigatiesatellieten de ruimte in

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft donderdagmiddag twee nieuwe navigatiesatellieten gelanceerd.

Vanuit de lanceerbasis in Frans-Guyana bracht de Russische Sojoezraket rond 12.50 uur (Nederlandse tijd) de satellieten de ruimte in. Het is de elfde en twaalfde satelliet in het Europese navigatienetwerk Galileo. 

De drietrapsraket brengt de sondes in een baan om de aarde. Op ruim 22.500 kilometer hoogte worden de satellieten in tegengestelde richting gelanceerd. Het duurt 3 uur en 47 minuten om deze hoogte te bereiken.

De komende jaren brengt Europa in totaal dertig satellieten in een baan rond de aarde. De eerste twee daarvan werden in 2011 gelanceerd. In 2020 moet het netwerk volledig in gebruik zijn.

Video: Satellieten gelanceerd in Frans-Guyana

Kind

Elke satelliet draagt de naam van een kind uit een Europees land. De sondes van donderdag heten Andriana (naar een kind uit Cyprus) en Liene (Letland).In de loop van volgend jaar gaat de 'Nederlandse' satelliet Tijmen de lucht in. Die is vernoemd naar een Gelderse jongen die een tekenwedstrijd heeft gewonnen.

Galileo moet een alternatief worden voor het gps-netwerk van het Amerikaanse leger, dat overal wordt gebruikt. Galileo helpt straks niet alleen auto’s en schepen om van A naar B te komen.

Reddingsdiensten kunnen de nauwkeurige gegevens gebruiken bij zoekacties, en legers bij aanvallen. In de verre toekomst moeten zelfs vliegtuigen veilig op de automatische piloot kunnen landen dankzij Galileo.

Kritiek

Op project is echter veel kritiek. Het kost ruim 4 miljard euro om alle satellieten te bouwen en in een baan rond de aarde te brengen. Daarna kost de exploitatie ongeveer 800 miljoen euro per jaar. Tegenstanders vinden dat een verspilling van belastinggeld.

Nederland heeft onder meer de zonnepanelen van de satellieten gemaakt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie