De gigantische ijskap op Oost-Antarctica is mogelijk bestand tegen de opwarming van de aarde. 

De Oost-Antarctische ijskap is waarschijnlijk in de afgelopen 14 miljoen jaar niet gesmolten.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

De bevinding suggereert dat het ijs op Antarctica bestand was tegen de warmte die heerste tijdens het Plioceen, een periode waarin de temperatuur op aarde mogelijk hoger was dan nu.

In 60 seconden: De opwarming van de aarde

Animatie door In60seconds

Meer

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door sedimentafzettingen te onderzoeken in een oud meer op Oost-Antarctica, dertig centimeter onder de grond. Uit eerder onderzoek is gebleken dat dit meer zeker 20 miljoen jaar ongeveer geleden ontstond.  

Om te bepalen wanneer er voor het laatst water in het meer stond, zochten de wetenschappers naar chemische elementen in het ijs die ontstaan bij het smeltproces van water. Ze richtten zich op een isotoop met de naam beryllium-14, dat wordt gevormd als kosmische straling botst met zuurstof- en stikstofatomen.

Smeltwater

Door de hoeveelheid beryllium-14 in het Antarctische meer af te zetten tegen de halveringstijd van de isotoop, stelden de wetenschappers vast dat er 14 miljoen jaar geleden voor het laatst smeltwater in het meer stond.

Dat betekent dat het gebied vermoedelijk ook bevroren was in het Plioceen, een periode die vijf miljoen jaar geleden aanving, en waarin de concentratie CO2 in de atmosfeer vermoedelijk hoger was dan nu.

Hoofdonderzoekster Jane Willenbring waarschuwt echter dat het niet helemaal zeker is dat de ijskap ook bestand is tegen de huidige opwarming van de aarde. "We hebben vermoedelijk namelijk nog nooit zo'n snelle overgang naar warmere temperaturen gezien als nu", verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit van Pennsylvania.