'Giftige algen beschadigen geheugen van zeeleeuwen'

Het geheugen van zeeleeuwen kan onherstelbaar beschadigd raken door giftige algen. 

Als de dieren in aanraking komen met een giftige algensoort voor de kust van Californië, raakt vaak hun hippocampus beschadigd, het hersendeel dat het geheugen aanstuurt.

De zeeleeuwen slagen er dan niet meer in om goed te navigeren en spoelen aan op het strand.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Emmers

De wetenschappers maakten hersenscans van 30 zeeleeuwen die waren aangespoeld in de buurt van de Californische kustplaats Sausalito. Bij dieren die in aanraking waren gekomen met de giftige algen was op de hersenfoto's vaak schade te zien aan de hippocampus.

Om het effect van de hersenbeschadiging te onderzoeken, lieten de de wetenschappers de dieren enkele gedragstestjes. Zowel het navigatievermogen als het geheugen van de dieren werd daarbij op de proef werd gesteld. Zo werden er rond het bassin van de zeeleeuwen verschillende emmers geplaatst. In sommige van de emmers zat elke dag een vis, andere emmers werden sporadisch gevuld.

De meeste zeeleeuwen hadden snel door in welke emmers ze altijd vis konden vinden. Maar dieren waarbij de hippocampus in de rechterhersenhelft was beschadigd, slaagden er niet in om dat te onthouden. Zij keken ook na drie dagen nog vaak in de verkeerde emmers 

Jagers

Het onderzoek bewijst volgens onderzoeker Charan Ranganath dat zeeleeuwen die zijn vergiftigd door algen vaak aanspoelen op het strand omdat hun geheugen hen in de steek laat bij het navigeren.

"Zeeleeuwen zijn dynamische jagers en als ze opeens niet meer weten waar ze zijn, komen ze snel in problemen", verklaart hij op nieuwssite EurekAlert.

Volgens de wetenschappers verklaren hun bevindingen mogelijk ook waarom zeeleeuwen soms kilometers landinwaarts worden aangetroffen. Waarschijnlijk zijn ook deze afgedwaalde dieren vergiftigd door algen en kunnen ze niet meer goed navigeren.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie