Eerste Europese boeren aten 'vogelvoer'

De eerste nomadische boeren in Europa verbouwden waarschijnlijk gierst, een gewas dat nu wordt beschouwd als vogelvoer.

De uit kleine korrels bestaande graansoort werd waarschijnlijk 10.000 jaar geleden al gedomesticeerd door jager-verzamelaars in het noorden van China.

Later werd het gewas door deze nomadische stammen meegenomen naar Europa, waar de eerste boeren gierst op hun akkers combineerden met tarwe en gerst.

Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Cambridge bekendgemaakt op een bijeenkomst voor archeologen in Shanghai.

Datering

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de ouderdom van fossiele gierstresten in China en Mongolië te dateren met radiometrisch onderzoek.

Uit de studie blijkt dat de eerste jager-verzamelaars die vanuit dit gebied naar Europa trokken, al beschikten over een gedomesticeerde versie van het graan. Ze verbouwden waarschijnlijk op kleine schaal gierst naast de jacht.

De ouderdom van de akkers is volgens hoofdonderzoeker Martin Jones erg bijzonder. "De akkers met gierst in het noorden van China kunnen worden beschouwd als één van de eerste centra van gedomesticeerde gewassen", aldus Jones. 

Vogelvoer

Gierst was een ideaal gewas voor reizende stammen. De graansoort heeft namelijk niet veel water nodig om te groeien en de planten kunnen al na 45 dagen worden geoogst. Op verschillende plaatsen in Europa en Azië zijn sporen gevonden van primitieve akkers. Deze vondsten wijzen erop dat de jager-verzamelaars uit China het gedomesticeerde graan meenamen op hun reizen door Azië en Europa. 

Volgens de Britse wetenschappers zetten de nomadische stammen met het verbouwen van gierst de eerste stap naar het boerenbestaan.

Vandaag de dag wordt gierst niet veel meer verbouwd. De graansoort is uit de mode geraakt als voedsel voor mensen en wordt vooral gebruikt als vogelvoer. "Er is nauwelijks  nog wetenschappelijke aandacht voor, maar ooit was het één van de meest wijd verspreide graansoorten ter wereld", aldus Jones.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie