'Mannetjeskrekels imiteren geluiden van vleermuizen'

Sommige mannetjeskrekels imiteren met hun getjirp de geluiden van jagende vleermuizen. 

Mannelijke krekels van het geslacht Lebinthini stoten een paringsroep uit die qua toonhoogte sterk overeenkomt met geluiden die jagende vleermuizen maken.

Vrouwtjeskrekels die het geluid horen, vertonen een schrikreflex en verraden daarmee hun locatie aan de mannetjes.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Bespringen

De wetenschappers vermoeden dat mannelijke krekels het geluid van vleermuizen in de loop van de evolutie zijn gaan imiteren, zodat ze vrouwtjes kunnen opsporen en bespringen.  

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door de lokroep van de mannelijke krekels af te spelen door luidsprekers ten overstaan van enkele vrouwtjes.

De vrouwelijke Lebinthini-krekels reageerden op een opvallende manier op de lokroep. "Ik verwachtte dat de vrouwtjes op de speaker af zouden lopen, omdat de meeste vrouwtjeskrekels op die manier reageren op een lokroep", aldus hoofdonderzoekster Hannah ter Hofstede op BBC News. "Maar in plaats daarvan maakten de dieren een korte schrikbeweging na elk geluid."

Zenuwcellen

Uit aanvullend onderzoek blijkt dat de lokroep zorgt voor een reactie in zenuwcellen van de vrouwtjes. Deze cellen worden normaal gesproken vooral actief als ze proberen te ontsnappen aan roofdieren, zoals vleermuizen.

Verder tonen observaties van parende Lebinthini-krekels aan dat de mannetjes altijd op de vrouwtje afkomen.

De bevindingen tonen volgens Ter Hofstede aan dat de oorsprong van de lokroep van de krekels inderdaad bij jaaggeluiden van vleermuizen ligt. "Iets unieks als een reflex op een roofdier kan blijkbaar de basis vormen voor een nieuw communicatiesignaal in het dierenrijk."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie