Pinguïns kunnen zich bijzonder snel opwarmen tijdens sessies waarbij ze met duizenden tegelijk samendrommen. 

Tijdens deze opwarmsessies kan de temperatuur in het midden van een groep pinguïns oplopen tot bijna 38 graden Celsius.

De meeste pinguïns krijgen het zo heet dat ze het nog geen uur volhouden in de wirwar van lichamen en na afloop verkoeling zoeken.

Dat melden Franse en Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Video: Pinguïns warmen elkaar op

Lichaamswarmte

De wetenschappers bestudeerden ruim drieduizend keizerspinguïns op Antarctica gedurende periodes waarin de dieren samendrommen om te profiteren van elkaars lichaamswarmte. Deze taferelen kregen bekendheid door de documentaire March of the Penguins, maar zijn nooit eerder nauwkeurig bestudeerd door wetenschappers. 

Tijdens de opwarmsessies wisselen de dieren steeds van positie: de pinguïns in de buitenste ringen schuifelen langzaam naar het centrum van de groep waar de meeste warmte heerst.

Tot nu toe was nog niet bekend hoe lang het opwarmproces precies duurde. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat een pinguïn gemiddeld maar 50 minuten in een groep opwarmende soortgenoten doorbrengt, vermoedelijk vanwege de snel oplopende temperatuur. 

Verdrukt

De wetenschappers onderzochten ook hoe de pinguïns besluiten om een opwarmsessie te beëindigen, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Het sein daarvoor wordt meestal gegeven door slechts één individu die aan de buitenkant van de groep staat en zich plotseling terugtrekt.  

De onderzoekers vermoeden dat de pinguïns meestal stoppen met samendrommen omdat de hitte te groot wordt. Als een groep uit elkaar valt, beginnen veel van de dieren namelijk sneeuw te eten, vermoedelijk om af te koelen.