Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
paardenkastanje

Deken kan paardenkastanje helpen tegen ziekte

Een dikke deken kan voorkomen dat paardenkastanjes doodgaan aan een gevreesde ziekte, de kastanjebloedingsziekte.
Door ANP

''We doden de bacterie in de vitale organen, zodat de kastanje meer weerstand krijgt en zelf kan uitzieken'', zei Fons van Kuik, onderzoeker boomziekten aan de universiteit van Wageningen.

Bij de bloedingsziekte nestelt een bacterie zich in de bast van de paardenkastanje. De cellen gaan dood, de boom 'bloedt' sap en er gaat geen sap meer naar de wortels. Daardoor kan de paardenkastanje afsterven. In 2005 was er een grote uitbraak van de ziekte.

Bij proeven ontdekten wetenschappers dat de bacterie doodgaat bij temperaturen van ongeveer 39 graden. De boom kan die temperatuur wel aan.

Controleren

De deken is geen wondermiddel, benadrukt Van Kuik. ''De stam is na behandeling vrij van de bacterie. Maar op andere delen van de boom en in de lucht eromheen komt hij nog wel voor. Daarom gaan we behandelde bomen regelmatig controleren, om te kijken hoelang het herstel standhoudt.''

Paardenkastanjes komen niet in het wild voor. De monumentale bomen staan langs lanen en grachten, op lommerrijke plekken waar mensen ze ooit geplant hebben.

''De stad Den Haag telt bijvoorbeeld ongeveer vierduizend paardenkastanjes. Daarvan sterven er elk jaar honderd tot tweehonderd, vrijwel allemaal aan de bloedingsziekte. Elke boom kost enkele duizenden euro's om te vervangen'', aldus Van Kuik.

Aanbevolen artikelen