Het noorderlicht is steeds zuidelijker aan de hemel te zien. 

Het beroemde natuurfenomeen wordt steeds vaker waargenomen in lager gelegen Amerikaanse staten en het midden van Europa.

Dat blijkt uit het online wetenschapsproject Aurorasaurus waarbij meldingen van het noorderlicht op een wereldkaart worden getoond, op basis van wetenschappelijke gegevens en berichten op Twitter.

In het afgelopen jaar is de zogenoemde aurora borealis onder meer waargenomen in het noorden van Engeland en de Amerikaanse staat New York.

Algoritme

De kaart van Aurorasaurus is gebaseerd op een algoritme. Hoe meer meldingen van het Noorderlicht er op een specifieke locatie worden gedaan, hoe meer betrouwbaarheid de software toekent aan deze waarnemingen. Ook kunnen gebruikers van Aurorasaurus waarnemingen van anderen bevestigen.

Aurosaurus toont daarnaast wetenschappelijke voorspellingen van waar het noorderlicht zal verschijnen. Deze voorspellingen worden gemaakt op basis van analyses van zonneactiviteit.

Aurora borealis ontstaat namelijk als een stroom geladen deeltjes van de zon bij de noordpool de atmosfeer van de aarde binnendringt als gevolg van zonnestormen. 

Zonnecyclus

Uit de resultaten van de afgelopen maanden blijkt dat het natuurverschijnsel steeds vaker wordt waargenomen in gebieden die buiten de voorspellingen vallen. Mogelijk komt dat door een toegenomen hevigheid van zonnestormen. De elfjarige cyclus van activiteit op de zon bereikte in 2014 zijn hoogtepunt.    

"Veel mensen hebben meldingen van de aurora gedaan ver buiten het gebied waarin het noorderlicht was voorspeld door ons model", aldus onderzoeker Kasha Patel, van Aurorasaurus op nieuwssite New Scientist.  

"Het is voor het eerst dat ook de observaties van burgers worden gebruikt in een poging om het pad van het noorderlicht in kaart te brengen."