Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jozef Stalin

Communisten openen nieuw Stalin Centrum in Rusland

In de Centraal-Russische stad Penza openen activisten van de lokale Communistische Partij binnenkort een Stalin Centrum.
Door ANP

Dat meldde de krant The Moscow Times maandag.

De communisten zijn van plan om in het centrum wetenschappelijke conferenties, publieke discussies en gratis filmvertoningen over de vroegere Sovjetleider te organiseren. "Er is veel geschiedvervalsing rond Stalin. Wij zullen actief feiten en informatie over zijn tijd en persoonlijkheid promoten", zei een lokale partijfunctionaris.

Als eerste evenement is er op 23 december een fototentoonstelling. Op 5 maart volgend jaar wordt in het centrum een conferentie over Stalins politieke erfenis gehouden.

Verontwaardiging

Jozef Stalin was van 1924 tot 1953 dictator van de communistische Sovjet-Unie. Hij volgde Lenin op als tweede leider van het land. Tijdens zijn bewind kwamen door geweld en door honger miljoenen mensen om het leven.

In september plaatste de Communistische Partij in Penza een Stalin-monument op de binnenplaats van hun kantoor. Dat leidde tot publieke verontwaardiging. De lokale bevolking eiste via een petitie aan de burgemeester dat het monument zou worden verwijderd. De autoriteiten ondernamen echter geen actie omdat het monument op eigen terrein staat.


Lees meer over:

RuslandMoskou

Aanbevolen artikelen