Het prehistorische monument Stonehenge heeft mogelijk eerst een tijdje in Wales gestaan voordat het naar Engeland werd verplaatst. 

De kleine granieten stenen die de binnenste ring van Stonehenge vormen zijn zeer waarschijnlijk afkomstig uit twee rotsformaties in het noorden van de Preseli Hills in Wales.

Aangezien de plek waar de stenen zijn gewonnen 255 kilometer van Stonehenge is verwijderd, zijn ze mogelijk eerst gebruikt voor de bouw van een plaatselijk monument in Wales.

Dat melden onderzoekers van verschillende Britse Universiteiten in het wetenschappelijk tijdschrift Antiquity.

Kampvuren

De wetenschappers komen tot die conclusie op basis van opgravingen in de Preseli Hills in Wales. Daarbij zijn op twee plaatsen uitgehakte delen in rotsen gevonden die precies overeenkomen met de vormen van granieten stenen in Stonehenge.

Verder werden er in de rotsformatie uitgehakte stenen gevonden die de prehistorische steenhouwers hebben laten liggen. Ook troffen de onderzoekers resten aan van kampvuren.

Houtskool

Door het houtskool van de vuren te analyseren, slaagden ze erin om te bepalen wanneer de steenhouwers de stenen voor Stonehenge ongeveer uit de rotsformaties hebben gehakt. In een rotsformatie met de naam Craig Rhos-felin gebeurde dat waarschijnlijk 3400 jaar geleden. In een andere deel van de Preseli Hills genaamd Carn Coedog, werden de Stonehenge-granieten zo'n 3200 jaar geleden verwijderd.    

Dat is opmerkelijk aangezien de binnenste stenencirkel van Stonehenge in het Britse graafschap Wiltshire pas 2900 jaar geleden is gebouwd.

Tweedehands

"Het zou natuurlijk kunnen dat de prehistorische stenendragers er 500 jaar over hebben gedaan om de stenen bij Stonehenge te krijgen, maar ik vind dat nogal ongeloofwaardig", verklaart hoofdonderzoeker Mike Parker Pearson van het University College in Londen in de Britse krant The Guardian.

"Het is veel aannemelijker dat de stenen eerst werden gebruikt voor de bouw van een lokaal monument vlakbij de steengroeves. Vervolgens is dit monument vermoedelijk ontmanteld en werden de stenen naar Wiltshire gedragen."

De ontdekking werpt volgens Parker Pearson een nieuw licht op de beroemdste stenencirkel van Engeland. "Het is aannemelijk dat Stonehenge een tweedehands monument is."