Wetenschappers hebben voor het eerst magnetische velden ontdekt bij een zwart gat in de Melkweg. 

Het gaat om een ingewikkeld patroon van magnetische velden rondom het superzware zwarte gat Sagittarius A* in het centrum van ons sterrenstelsel.

Magnetische velden rondom een zwart gat zijn nooit eerder rechtstreeks gedetecteerd met een telescoop. 

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.  

Straling

Wetenschappers vermoedden al langer dat er in de buurt van zwarte gaten ook magnetische velden aanwezig zijn. Ze spelen waarschijnlijk een rol bij de vorming van straling rondom zwarte gaten.

Een zwart gat is, anders dan de naam doet vermoeden, namelijk een zeer heldere plek in de ruimte. In de gebieden heerst zo veel zwaartekracht dat er niets uit kan ontsnappen, ook geen licht. 

Maar door de materie die wordt opgeslokt, ontstaan er rondom zwarte gaten heldere stralingsbundels die duizenden lichtjaren ver kunnen reiken. Magnetische velden zijn waarschijnlijk één van de motoren in dit proces.

Energie

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology zijn er nu voor het eerst in geslaagd om magnetisme rechtstreeks waar te nemen rondom Sagittarius A*, het zwaarste zwarte gat in de Melkweg. Ze gebruikten daarbij een wereldwijd netwerk van telescopen. 

"We nemen aan dat magnetisme een rol speelt bij alle energie die wordt opgewekt vanuit zwarte gaten", verklaart hoofdonderzoeker Shep Doeleman op nieuwssite Science Now. "Dat kunnen we steeds beter aantonen."