Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
perziken

Wetenschappers ontdekken oudste resten van perzik

Wetenschappers hebben de oudste resten van perziken ontdekt in China.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om acht gefossiliseerde perzikpitten die zijn gevonden in de buurt van de stad Kunming in het zuidwesten van China.

De gefossiliseerde pitten zijn zeker 2,5 miljoen jaar oud en zien er bijna hetzelfde uit als moderne perzikpitten.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Mensen

Wetenschappers vermoedden al langer dat de eerste perziken in China zijn ontstaan. De oudste pitten die tot nu toe waren gevonden, dateerden van 8000 jaar geleden. 

De nieuwe vondst suggereert dat de perziken die we nu kennen niet zijn ontstaan door menselijke selectie. De acht pitten werden gevonden in gesteentes uit het tijdperk Plioceen, dat 2,5 miljoen jaar geleden begon. 

"De perzik bestond dus al voordat er mensen op het toneel verschenen", aldus hoofdonderzoeker Peter Wilf van Penn State University op nieuwssite ScienceDaily. "De vrucht was toeschouwer bij de menselijke kolonisatie van China."

Heerlijk

Wilf vermoedt dat de perzik al snel in de evolutie zijn huidige vorm kreeg, omdat dieren de meest aantrekkelijke exemplaren van de vrucht aten en de zaden verspreidden door bossen.    

Perziken waren 2,5 miljoen jaar geleden gemiddeld nog wel een stuk kleiner dan nu. Wilf schat op basis van de pitten dat de vruchten een diameter hadden van 5 centimeter.

"Als je je de allerkleinste commerciële perzik van nu voorstelt, krijg je een goed beeld van hoe deze primitieve vruchten eruit zagen", aldus Wilf. "Er zat een vlezige, eetbare vrucht om een pit. Ze moeten heerlijk hebben gesmaakt."


Lees meer over:

Archeologie

Aanbevolen artikelen