Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
alaska

'Bevroren gebieden in Alaska zullen deze eeuw bijna halveren'

Wetenschappers voorspellen dat het aantal bevroren gebieden in Alaska voor het jaar 2100 met bijna de helft zal afnemen. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Op dit moment bestaat ongeveer 38 procent van alle arctische en bosrijke gebieden in Alaska uit permanent bevroren grond, oftewel permafrost.

Tegen het einde van deze eeuw zal nog slechts 16 tot 24 procent van deze stukken land zijn bevroren.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Remote Sensing of Environment.

Satellietbeelden

De wetenschappers van het instituut US Geological Survey baseren hun voorspelling op een statistische analyse van sattelietbeelden die laten zien dat de permafrost in Alaska in rap tempo verdwijnt.

Bij hun berekeningen houden de onderzoekers geen rekening met andere natuurverschijnselen die het smelten van de bevroren grond nog kunnen versnellen, zoals bosbranden.   

Als het permafrost in Alaska smelt, zal dat negatieve gevolgen hebben voor zowel het milieu als de bevolking van de Amerikaanse staat. "Het opwarmende klimaat beïnvloedt het arctisch gebied op veel manieren", aldus hoofdonderzoekster Virginia Burkett op nieuwssite EurekAlert.

Wegen

Onder de laag bevroren grond bevindt zich een grote hoeveelheid CO2 die bij smelting van het ijs waarschijnlijk zal zorgen voor een versnelling van het broeikaseffect op aarde.  

Verder kan het smelten van de permafrost ook leiden tot overstromingen van natuurgebieden en belangrijke wegen in Alaska.

Aanbevolen artikelen