Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
CERN

Deeltjesversneller LHC verbreekt energierecord met zware deeltjes

De Large Hadron Collider van het onderzoeksinstituut CERN in Genève heeft een nieuw energierecord gevestigd met zware deeltjes.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De deeltjesversneller laat op dit moment loodionen botsen met een energie die twee keer zo hoog ligt als tijdens eerdere experimenten.

Met de nieuwe afstelling wordt de materie gesimuleerd die vlak na de oerknal bestond. Dat meldt het CERN.

Onderhoud

De hogere energiemodus van de deeltjesversneller is mogelijk gemaakt door een lange onderhoudsbeurt van de 27 kilometer lange ringvormige tunnel. Tussen 2013 en 2015 lag de LHC lange tijd stil door de werkzaamheden. In april werd de deeltjesversneller weer opgestart. 

De komende maand zal de LHC positief loodionen op elkaar laten botsen met een ongekend hoog energieniveau. Tot nu toe werden er alleen experimenten uitgevoerd met veel lichtere ionen.

Oerknal

De onderzoekers willen met de loodionen de hete en zeer dicht op elkaar gepakte materie simuleren die vlak na de oerknal aanwezig was in het heelal. Deze oersoep van deeltjes bestond slechts enkele milliseconden.

Het onderzoek in de LHC moet nieuwe inzichten bieden in de precieze omstandigheden bij het ontstaan van het universum.

"Het is een traditie van ons gevarieerde onderzoeksprogramma om elk jaar een maand lang deeltjes op elkaar te laten botsen in de LHC", verklaart CERN-directeur Rolf Heuer. "Dit jaar is dit experiment extra speciaal omdat we een nieuw energieniveau bereiken en materie gaan onderzoeken uit een zeer vroeg stadium van het universum."

Aanbevolen artikelen