Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Heldere nacht

'Maan kwam schuin te staan door invloed van mini-planeten'

De baan van de maan rond de aarde is schuin door de invloed van de vele mini-planeten die vlak na het ontstaan van de aarde door het zonnestelsel scheerden. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Deze kleine objecten oefenden zo veel aantrekkingskracht uit op de maan dat de baan van het hemellichaam nu vijf graden afwijkt van die van de zon.

Inslagen van de mini-planeten op aarde zorgden daarnaast voor de afzet van zware metalen in de aardkorst.  

Dat melden Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Bombardement

De maan is waarschijnlijk ontstaan doordat een planeet ter grootte van Mars 150 miljoen jaar na de vorming van het zonnestelsel tegen de aarde botste. Een deel van de brokstukken belandden op aarde, maar het overige puin klonterde uiteindelijk samen tot de maan.

In de periode daarna werd het hemellichaam gebombardeerd met kleine objecten - zogenoemde mini-planeten - die door de ruimte zwierven. De Franse wetenschappers van de Université Côte d’Azur maakten een computersimulatie van dit bombardement.

Goud

Uit hun onderzoek blijkt dat het baan van de maan rond de aarde schuin kwam te staan door de aantrekkingskracht van de stroom mini-planeten die vlak langs het hemellichaam scheerden. 

Het baanvlak stond vlak na het ontstaan van de maan zelfs nog schuiner dan nu, maar de aantrekkingskracht van de aarde heeft dit weer enigszins rechtgetrokken.  

Sommige van de mini-planeten moeten ook tegen de aarde zijn gebotst, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. Bij deze botsingen kwamen waarschijnlijk zware metalen zoals goud en platina in de aardkorst terecht.

Aanbevolen artikelen