Chinese wetenschappers hebben waarschijnlijk het eiwit ontdekt waarmee onder meer vogels en schildpadden kunnen bepalen waar het noorden en het zuiden is.

Het gaat om een eiwit met de naam MagR dat zich in de kop van vogels bevindt en zich bindt aan ijzer.

Waarschijnlijk kan de stof daarom fungeren als een soort kompas dat reageert op het magnetisch veld van de aarde.

Dat melden de onderzoekers van de Universiteit van Peking in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Materials.

Duiven

De wetenschappers slaagden erin om het eiwit uit het lichaam van postduiven te halen. Vervolgens toonden ze in hun laboratorium aan dat de moleculen van de stof sterk reageerden op een kunstmatig magnetisch veld.

De eiwitdeeltjes waren zelfs zo magnetisch dat ze aan ijzeren instrumenten van de onderzoekers bleven kleven. De wetenschappers gebruikten daarom uiteindelijk plastic instrumenten bij het onderzoek op de moleculen.

Het eiwit MagR komt niet alleen voor bij vogels maar ook bij andere dieren die een ingebouwd kompas lijken te hebben, zoals vlinders, zeeschildpadden, wormen.  

Kompas

De grote vraag is nog hoe het eiwit deze diersoorten 'vertelt' welke richting ze op moeten bewegen. Hoofdonderzoeker Can Xie vermoedt dat het signaal van de stof via het zenuwstelsel wordt doorgegeven aan de hersenen van de dieren.

Hij stelt zich voor dat de moleculen heen en weer bewegen in de kop van bijvoorbeeld vogels, en altijd naar het noorden wijzen. "Net als de naald van een kompas", verklaart hij op nieuwssite New Scientist.