Leven blijkt volkomen onmogelijk op de planeet Kepler-438b, een planeet die in grote lijnen lijkt op de aarde. De dampkring is weggeblazen door de ster waar hij omheen draait.

Daardoor wordt de planeet waarschijnlijk onophoudelijk blootgesteld aan schadelijke uv-straling, röntgenstralen en geladen deeltjes. Britse wetenschappers hebben dat uitgerekend.

Kepler-438b, die begin dit jaar werd ontdekt, staat bovenaan de zogeheten Earth Similarity Index. Dat betekent dat er tot nu toe nog geen planeet is gevonden die meer op de aarde lijkt. De planeet is even groot en even warm als de aarde. Het verschil is echter dat zijn ster veel actiever is dan onze zon.

Die ster produceert elk jaar enkele gigantische zonnevlammen, waaraan de planeet wordt blootgesteld. Elke vlam is minstens tien keer zo sterk als de krachtigste vlam die onze zon ooit heeft voortgebracht. De zonnevlammen bij Kepler-438b hebben 6,7 miljoen maal een miljoen keer zo veel energie als de atoombom op Hiroshima.

Het is zeer de vraag of een dampkring op Kepler-438b bestand is tegen zulke bombardementen, schrijven de Britten. En zonder beschermende dampkring is leven onmogelijk. Het onderzoek staat in het wetenschapsblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.