De middeleeuwse kogge die geborgen wordt bij Kampen blijkt niet in ontmantelde staat te zijn gezonken. Het wrak is daarmee in betere staat dan werd gedacht.

Dat meldt een woordvoerder van het project Ruimte voor de Rivier dinsdag.

Archeologen hebben aan boord onder water een kombuis met koepeloven en betimmering in het achterdek aangetroffen. Ook de ophanging van het roer is gevonden.

Het twintig meter lange handelsvaartuig uit de vijftiende eeuw ligt vlak voor de binnenstad in de IJssel en is ontdekt bij voorbereidingen voor het baggeren van de rivier. Scheepsarcheologen meenden dat het wrak al in deels gesloopte staat was afgezonken om de stroming van de rivier te beïnvloeden.

Nu blijkt het schip in veel betere staat. De vondsten worden spectaculair genoemd en geven een beter beeld van het leven aan boord destijds.

Berging

De planning om de kogge dit jaar nog te bergen, wordt niet gehaald. In maart moet het schip verwijderd zijn omdat dat dit deel van de IJssel gebaggerd wordt. De berging is nu naar verwachting eind januari.

In Lelystad wordt het schip geconserveerd. Het bergen en conserveren kost 5 miljoen euro. Kampen wil de kogge uiteindelijk in de stad exposeren.