Zonne-uitbarstingen kunnen een soort poollicht veroorzaken op de planeet Mars.

Het bijzondere lichtverschijnsel dat ook wel aurora wordt genoemd, is twee keer op Mars gedetecteerd door de NASA-ruimtesonde Maven: rond kerstmis 2014 en afgelopen maart.

Het 'poollicht' op de rode planeet heeft dezelfde oorzaak als op aarde, maar is opvallend genoeg aan de volledige nachthemel waar te nemen en niet alleen bij de polen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Zonnewind

Het bijzondere licht aan de hemel van de rode planeet ontstaat net als het aarde aurora door hevige zonnewind, waarbij een stroom van geladen deeltjes aan de het oppervlak van de zon ontsnapt. Deze deeltjes kunnen zowel op aarde als op Mars een groene, rode of blauwe gloed veroorzaken aan de hemel.

Op aarde wordt de deeltjesstroom door het aardmagnetisch veld naar de polen geleid. Maar Mars heeft geen magnetisch veld, zodat de deeltjes van alle kanten de atmosfeer binnenkomen. Het licht is daardoor overal aan de hemel te zien. Dat laten de waarnemingen van Maven duidelijk zien.

Verrast

"Deze speciale vorm van het aurora op Mars verraste ons", verklaart hoofdonderzoeker Dave Brain van de Universiteit van Colorado op nieuwssite Space.com. "Het licht was ook te zien op plekken die geen magnetisch veld hebben."

Het uitzicht op de nachthemel voor een Marsreiziger dan ook verbazingwekkend zijn tijdens aurora's. "Als je aan de nachtkant van Mars zou staan en naar boven zou kijken op een plek waar geen luchtvervuiling is, zou je de gehele hemel zien oplichten bij deze gebeurtenissen", aldus Brain. "Het zou er geweldig uitzien."