Een Colombiaanse man is overleden aan een kwaadaardige tumor die werd veroorzaakt door een lintworm. 

De man, die al in 2013 is overleden, had kankercellen in zijn longen en lymfklieren die niet menselijk bleken te zijn.    

Een nieuw onderzoek van Britse wetenschappers heeft nu uitgewezen dat de kwaadaardige cellen afkomstig waren van een lintworm waarmee hij was besmet.

Het bijzondere medische geval wordt beschreven in de nieuwste editie van het vakblad New England Journal of Medicine.

Weerstand

De patiënt werd in 2013 opgenomen in een Colombiaans ziekenhuis. Als snel bleek dat hij tumoren met een grootte van 4 centimeter had op verschillende plaatsen in zijn lichaam. 

De man leed ook aan hiv en had daardoor een zwakke weerstand. Mede daardoor was hij geïnfecteerd geraakt met een lintworm.

Uit het eerste onderzoek bleek al dat de kankercellen in zijn lichaam bijzonder klein waren en geen menselijke oorsprong konden hebben. De tumoren leken in eerste instantie echter ook niet afkomstig te zijn van de lintworm, omdat het ging om zeer primitieve cellen die niet voorkomen in een complex organisme als een parasiet.

DNA

Pas na het overlijden van de man bleek uit DNA-tests uit dat de kankercellen toch van de lintworm afkomstig waren, maar niet rechtstreeks. Het ging om stamcellen van larven van de parasiet, die zich hadden ingegraven in de longen en lymfklieren.

"Die stamcellen zouden normaal gesproken zijn uitgegroeid tot nieuwe wormen, maar dat gebeurde niet omdat ze zich niet in een goede omgeving bevonden om verder te groeien", verklaart hoofdonderzoeker Peter Olson op de nieuwssite van Nature. Daardoor ontstond uiteindelijk een tumor van parasitaire stamcellen in het lichaam van de man.

Lintworm-kanker is extreem zeldzaam, maar er zijn eerder gevallen beschreven in medische tijdschriften. Het geval uit Colombia is echter uniek, omdat de tumor niet rechtstreeks van een lintworm afkomstig was.