'Verschillende klanken in talen zijn ontstaan door landschappen'
Zangerige talen waarin veel klinkers voorkomen, worden vooral gesproken in bosrijke tropische gebieden.
Talen die veel medeklinkers bevatten, komen relatief vaak voor in koude, bergachtige streken.
Die bevinding hebben onderzoekers van de Universiteit van New Mexico gepresenteerd op een bijeenkomst van de Accoustical Society of America.
Terrein
De wetenschappers verzamelden informatie over 633 verschillende talen uit de hele wereld. Voor elke taal zochten ze uit hoe veel klinkers en medeklinkers er gemiddeld worden gebruikt per syllabe.
Deze gegevens werden vergeleken met het klimaat het landschapstype van de gebieden waarin de talen werden gesproken.
Volgens hoofdonderzoeker Ian Maddieson is het goed verklaarbaar dat talen in warme, bosrijke gebieden veel klinkers bevatten. Als een taal veel klinkers bevat, reizen de klanken relatief ver. Dat is handig in tropische gebieden. Geluiden wordt namelijk gedempt door bladeren, bomen en warmte
Vogels
"Zowel het aantal medeklinkers als de mate waarin ze voorkomen in in syllaben, is lager in talen die worden gesproken in gebieden die dichtbegroeid zijn", aldus Maddieson op nieuwssite Physorg.com.
De bevindingen komen overeen met de uitkomsten van studies bij dieren. Van vogels is bijvoorbeeld bekend dat ze hun gezang aanpassen aan de omgeving. Vogels die in de stad leven, zingen op hogere toon dan hun soortgenoten op het platteland.